Červená kniha Izraele

Komentáře

Transkript

Červená kniha Izraele
Úvod
Vážení čtenáři,
do rukou se Vám dostává Červená kniha živočichů Izraele. Zpracovali jsme
v ní 20 různých druhů izraelské fauny z odlišných tříd a řádů. Snažili jsme se vybrat
“notoricky” známé zástupce, ale i živočichy, kterým hrozí v současnosti vyhubení.
Celého projektu se účastnilo sedm studentů a dva učitelé Lauderových škol.
Pracovali jsme celé čtyři projektové dny.
Při přípravě knihy jsme se vydali i do
Zoologické zahrady Praha a v rámci školního zájezdu do Izraele, kde někteří z nás
mohli spatřit studované živočichy z blízka.
Redakční radu tvořili:
Olga Šalamounová
Alžběta Bílková
Julie Daňhelová
Sára Vosobová
Šimon Schnierer
Julie Kent
Jaroslav „Samá Ruka, Samá Noha“ Večeřa
Pavlína Jiroušková
Eva Hrivnáková
1
Daman skalní
(Procavia capensis)
Třída: savci
Řád: damani
Čeleď: damanovití
Rod: daman
Druh: skalní
Výskyt: Afrika: etiopská oblast, subsaharská, jihovýchodní, jižní Asie, Libye,
Alžírsko, Sýrie, v Izraeli (okolí Haify, Nazarethu a řeky Jordán)
Popis: Damani mohou dosahovat velikosti 47-59 cm a mohou vážit až 6 kg. Jsou to
býložravci a jejich trávení je podobné trávení koňů. Damani mají pár řezáků, které
stále dorůstají a připomínají kly. Jejich stoličky jsou podobné stoličkám nosorožce.
Prsty damanů jsou zakončeny nehtovými kopýtky. Mají čtyři prsty na předních
končetinách a tři na zadních. Na zadních končetinách chodidlem na zem nedošlapují.
Na kopýtka našlapují pouze při běhu, jinak se pohybují po polštářcích na chodidlech,
kam vedou žlázy vylučující lepkavý sekret, který jim umožňuje snadný pohyb po
skalách a kamenech. Žijí v početných stádech, která mohou mít až 80 zástupců.
Dožívají se až čtrnácti let.
Zajímavosti:
- Ač se může zdát, že jsou příbuzní hlodavcům, mají více společného s
lichokopytníky a slony.
- V Africe jsou označováni jako místní jezevci.
- Díky střevní mikroflóře dokáží trávit celulózu.
- O. Šalamounová fotila damana v přírodní rezervaci En Gedi
Summary: The Daman is related to elephants and hoofed animals. It has developed
hoofs and long animal incisors (small tusks). It is a dumpy herbivore that lives in
deserts in groups.
2
Fenek berberský
(Vulpes zerda, Fennecus zerda)
Třída: savci
Řád: šelmy
Čeleď: psovití
Rod: fenek
Druh: berberský
Výskyt: Severní Afrika, Sinajský a Arabský poloostrov (též Izrael). Žije v pouštních
oblastech, vyhledává si místa, kde roste tráva, keře nebo stromy (poskytují mu úkryt
a slouží jako potrava a zdroj vody).
Popis: Fenek je malá pouštní šelma, která loví v noci a ve dne spí v noře. Váží
kolem 1 kg. Dlouhý je asi 40 cm a vysoký v kohoutku od 20 do 30 cm. Huňatý ocas
může mít až 30 cm dlouhý. Nohy má dlouhé a silné. Ušní boltce měří až 15 cm. Uši
neslouží pouze jako sluchový orgán, ale pomáhají při ochlazování těla. Jsou tedy
jakýmsi tepelným výměníkem. Kromě jemného sluchu má i výborný zrak, vidí
výborně i za šera. Srst má jemnou a hustou. Zabarvení je zlatoplavé, na končetinách,
břiše a obličeji bílé. Pouze špička ocasu a chlupy nad ocasní žlázkou jsou černé.
Obzvláště hustá srst je na tlapkách a chrání fenka před žhavým pískem. Fenek je
všežravec, v jeho potravě se vyskytují ještěrky, ptačí vejce, hmyz, hlodavci, ale také
kořínky hlízy a datle. Přirozeným nepřítelem je šakal, hyena a výr.
Zajímavosti:
- V porovnání k tělu má největší uši ze všech psovitých.
- Jméno fenek pochází z arabského fanak = liška.
- Člověk ji dokáže chovat v domácnosti.
- Při ohrožení se v mžiku dokáže zahrabat do písku.
Summary: The fennec fox lives in desserts. It weights 1 kg, it is 40 cm long and 20 –
30 cm tall. It has got long and strong ears, with a 15 cm long auricle. The ears don’t
serve only for hearing but they also help to cool its body.
3
Chrochtal tečkovaný
(Plectorhinchus pictus)
Třída: ryby
Řád: ostnoploutví
Čeleď: chrochtalovití
Rod: chrochtal
Druh: tečkovaný
Výskyt: Rudé moře (indopacifická oblast včetně pobřeží Izraele)
Popis: Je to žlutomodrá ryba s černými skvrnami. Má výrazné, velké pysky.
Pohybuje se v hejnech čítajících okolo 100 ryb nebo v párech na korálových útesech.
Přes den ryby opouštějí své úkryty a hledají potravu v podobě bezobratlých živočichů
(mnohoštětinatci, malé krabi, garnáti).
Zajímavosti:
- Ve vodě vydává podivný zvuk podobný chrochtání.
- Mladé ryby jsou zbarvením odlišné od dospělých.
- Mladé ryby napodobují vlnivým plaváním pohyb mořských jedovatých plžů.
Summary: Plectorhinchus pictus is a yellow and blue fish with black spots. It gives
out a noise similar to grunting.
4
Karakal
(Caracal caracal)
Třída: savci
Řád: šelmy
Čeleď: kočkovití
Rod: karakal
Výskyt: severozápadní Indie, od střední až po jižní Afriku (stepi, polopouště,
pouště), oblast Blízkého východu (i území Izraele)
Popis: Většinu dne přebývá ve svých úkrytech. Je perfektně maskovaný, jeho srst
má stejnou barvu jako povrch pouště. Jsou to samotáři a svá teritoria značkují
pomocí moči. Když se dva karakalové setkají, dorozumívají se pomocí uší, naklánějí
je a otáčí jimi. Nejčastější kořisti bývají ptáci a hlodavci, někdy dokáže pomocí svého
skoku ulovit ptáky i za letu.
Zajímavosti:
- V uších má chlupy, aby mu tam nepadal písek.
- Každé jeho ucho ovládá asi 20 svalů.
- V Izraeli mají podle karakala pojmenovanou bojovou jednotku armády.
- Když loví, má sklopené uši, aby ho neprozradila výrazná čerň.
- Karakal dokáže vyskočit do výšky dvou metrů.
Summary: Caracal lives in desserts. It is loner. The color of its fur is similar to the
color of desserts, therefore it’s almost invisible. Caracals communicate with their
ears; they turn them and move them. Each ear contains 20 muscles. It can jump 2 m
high.
5
Kočka pouštní
(Felis margarita)
Třída: savci
Řád: šelmy
Čeleď: kočkovití
Rod: kočka
Druh: pouštní
Výskyt: Afrika, Izrael (od Mrtvého moře směrem k Rudému moři)
Popis: Kočka pouštní dosahuje velikosti 40 - 57 cm a váží kolem 3 kg. Její hlavní
potravou jsou drobní hlodavci. Od kočky domácí se liší velmi širokou hlavou a
velkými ušními boltci. Má krátké končetiny a zakulacené tělo. Její hustá, měkká srst
je pískově zabarvená. Může mít mourovaté končetiny a ocas.Mezi jejími prstními
polštářky jí vyrůstá hrubá, hustá, černá srst, která zabraňuje kočce boření se do
písku.
Kočky žijí samotářsky. Přes den přežívají v norách vyhrabaných v písku a v noci jsou
aktivní. Má velmi dobře vyvinutý čich a sluch, který používá k lovu.
Zajímavosti:
- Kočka pouštní slyší kořist schovanou i pod vrstvou písku.
- Svou kořist často musí z písku vyhrabat.
- V zajetí se může tato kočka dožívat až 13 let.
Summary: The sand cat has got a wide head and long external ears. It lives in dry
areas and has sandy colored fur. It hunts for prey at might and sleeps in a den over
day.
6
Kozorožec nubijský
(Capra ibex nubiana)
Třída: savci
Řád: sudokopytníci
Čeleď: turovití
Rod: kozorožec
Druh: nubijský
Výskyt: Izrael, Jordánsko, Saudská Arábie, Omán, Egypt, Súdán
Popis: Dorůstá do výšky 60 cm a váží kolem 50 kg. Mají světlehnědou barvu s bílým
pruhem na břiše a samci mají taky tmavě hnědý pruh. Mají velké zahnuté rohy
dozadu. U samce mají délku až 1 m, ale u samic jenom 30 cm.
Zajímavosti:
- Na rozích mají prstence a podle nich jde určit, kolik jim je let.
Summary: Nubian ibexes stand around 60 cm and weigh around 50 kg. They are
light brown with a white stripe on the belly and the males are too dark brown stripe.
They live in Israel, Jordan, Saudi Arabia, Oman, Egypt, Ethiopia, Yemen, Sudan, and
Pakistan.
7
Obrazová příloha - příroda Izraele
fotoaparátem O. Šalamounové
Pouště v okolí Masady u Mrtvého moře
Špaček Tristramův sedící na zbytcích pevnosti Masada
8
Kvetoucí šafrán v přírodní rezervaci na Golanských výšinách
Brambořík z přírodní rezervace na Golanských výšinách
9
Daman v rezervaci En Gedi
Skalní masiv v rezervaci En Gedi
10

Podobné dokumenty