Uložit soubor

Komentáře

Transkript

Uložit soubor
LEDEN
5
VÝZNAMNÉ A MEZINÁRODNÍ DNY – LEDEN
DATUM:
6.1.
12.1.
27.1.
28.1.
28.1.
31.1.
JMÉNO:
Tři Králové
Světový den manželství
Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti
lidskosti
Mezinárodní den mobilizace proti jaderné válce
Den ochrany osobních údajů
Světový den pomoci malomocným
LEDEN




Leden je podle gregoriánského kalendáře první měsíc v roce.
Má 31 dní.
Český název měsíce pochází od slova led – měsíc ledu.
Původně byl tento měsíc ve východní Evropě označován jako měsíc vlka.
ZAJÍMAVOSTI






Zpočátku byl leden v římském kalendáři až 11. měsíc v roce.
Teprve v roce 153 došlo ke změně začátku roku z 1. března na 1. leden.
Leden začíná vždy stejným dnem v týdnu jako květen předcházejícího roku a
stejným dnem jako říjen s výjimkou přestupného roku.
Tehdy připadá první lednový den na stejný den v týdnu jako první den dubna a
července.
Astrologicky je na začátku ledna Slunce ve znamení Kozoroha a na konci ve znamení
Vodnáře.
V astronomických termínech začíná v souhvězdí Střelce a končí v souhvězdí
Kozoroha.
PRANOSTIKY







V lednu za pec si sednu.
Leden jasný, roček krásný.
Jsou-li v lednu na cestách tlusté ledy, podaří se výborně zelí.
Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu.
Když v lednu včely vyletují, to nedobrý rok ohlašují.
Lednový déšť mokří pole a hnojí svaté pole.
Když červík v lednu ze země leze, zima až do května se poveze.

Suchý leden, mokrý červen.
Každý národ vstupuje do dalšího roku jinak.
V mnoha zemích světa je Nový rok spojen s řadou zvyklostí, které mají zajistit štěstí,
blahobyt či úrodu v následujícím roce.
RAKOUSKO:


V této alpské zemi je oblíbené lití olova
a
darování talismanů v podobě malých
prasátek či jiných figurek, které jsou
často z čokolády nebo marcipánu.
K silvestrovské půlnoci v Rakousku patří
velký ohňostroj stejně jako sklenička
sektu. Odpočítávání posledních vteřin
starého roku doprovází z rádia i televize
Straussův valčík Na krásném modrém Dunaji, Rakušané se tak tradičně do nového
roku protančí.
ŠPANĚLSKO:



Silvestrovské půlnoci přenáší televize i rozhlas odbíjení věžních hodin na
madridském náměstí Puerta del Sol.
Úderů zvonů je celkem dvanáct, s každým úderem snědí Španělé jednu kuličku
hroznového vína, což jim má v novém roce zaručit štěstí.
V obchodech lze zakoupit připravené sady hroznů štěstí "uvas de la suerte" s již
odpočítanými kuličkami.
BULHARSKO:



Na Nový rok vyhánějí Bulhaři zlé duchy.
Při rituálu zvaném kukeri tancují lidé ve strašidelných kostýmech, aby zahnali upíry
a zajistili si zdraví, štěstí a bohatou úrodu.
Oděv pro tuto příležitost tvoří dřevěná maska nahánějící strach a kožešinový
kostým se zvučnými zvonky.
RUMUNSKO:



Rumuni na Nový rok dodržují zvyky, které mají přinést štěstí.
Děti se často prohánějí po ulicích a náměstích s nově narozeným jehnětem v náručí.
Kdo takové jehně pohladí, měl by podle tradice zvané vasilica mít v novém roce
štěstí.

Za pohlazení je ale nutné dát dětem nějakou drobnost.
ŘECKO:






Dělbuchy a velké ohňostroje nejsou v Řecku na Silvestra příliš rozšířeny.
Místo toho hrají rodiny doma karty nebo jiné hry.
V zemi platí, že vítěz bude mít celý rok štěstí.
Ani poražený ale nepřijde zkrátka, čeká ho štěstí v lásce.
Zajímavý zvyk čeká Řecko a Kypr 6. ledna, kdy věřící skokem do vody slaví Ježíšovo
pokřtění Janem Křtitelem a Zjevení Páně.
Tento obyčej má rovněž zahnat démony.
ČÍNA:


V Číně oslavy trvají patnáct dní a každý z nich je zasvěcen jiné tradici.
Na Nový rok se drží masový půst, což má zajišťovat dlouhý a šťastný život, pátý den
je zakázáno navštěvovat kohokoli ze známých a přátel, protože by to přineslo
neštěstí všem zúčastněným.
VIETNAM:




Ve Vietnamu trvají oslavy příchodu Tet Nguyen Dan, čili prvního rána prvního dne
nového období, ve srovnání s Čínou jen týden.
Vietnamci věří, že to, jak se budou v těchto sedmi dnech chovat, ovlivní jejich osud
v nadcházejícím roce.
Také zde je zvykem v době oslav neuklízet kvůli zachování štěstí v rodině.
To jim má přinést také bambusová obdoba našeho vánočního stromku, který stojí
před každým obydlím.
FILIPÍNY:



Na Filipínách mají otevřené dveře a okna, rozsvícená světla a mince na parapetech
a v kapsách kalhot i bund zajistit blahobyt.
Ke slavnostní silvestrovské tabuli patří košík s dvanácti kusy kulatého ovoce.
Z dob španělské koloniální nadvlády se tu také zachovalo pojídání dvanácti kuliček
vína.
1.1. DEN OBNOVY SAMOSTATNÉHO ČESKÉHO STÁTU
Od roku 2001 se 1. Leden neslaví jen jako Nový rok, ale také jako státní svátek – Den obnovy
samostatného českého státu. Do konce roku 1992 existovala Česká a Slovenská Federativní
Republika (ČSFR). Obě republiky měly svou vlastní zákonodárnou národní radu a národní vládu.
Centrálními federálními orgány byl prezident, Federální shromáždění a federální vláda. Toto
uspořádání platilo do 31. prosince 1992, kdy právně i fakticky zaniká Československo. Společný
stát Čechů a Slováků existoval 74 let, dva měsíce a tři dny. V pátek 1. ledna 1993 vznikly ve
střední Evropě dva nové samostatné státy – Česká republika a Slovenská republika.
TŘI KRÁLOVÉ
Tento svátek připadá každoročně na 6. ledna. Tyto postavy navštívily Ježíše a
přinesly mu dary. Jmenují se Kašpar, Melichar a Baltazar, který je tmavé pleti
a zbylí jsou světlí. Tři králové nebyli nikdy svatořečeni, ale jsou uctíváni jako
patroni poutníků a hříšníků. Svátek se slaví jako Zjevení páně. Píše se na
dveře domů jejich iniciály K+M+B a rok ve kterém právě žijeme.
K+M+B 2016
6. 1.



Šestý den nového roku se správně nazývá Svátek
Zjevení Páně, většina ho však zná jako svátek Tří králů.
Tehdy se narozenému Ježíškovi přišli poklonit tři mudrcové a přinesli mu dary.
Tento den - 6. leden, je také považován za přijetí nebo uznání Krista.
Proč byli tři?
 Zajímavým faktem je to, proč byli mudrci, ze kterých se v legendě časem bez
zjevného důvodu stali králové, právě tři?
 Podle odborníků tento počet znamená tři fáze lidského života, proto je jeden z králů
mladý, druhý ve středním věku a třetí představuje starce. Symboly jsou dokonce i
dál, a tak tmavá tvář nejstaršího z mužů představuje i stín smrti.
 Stejně tak by mohli představovat budoucnost, přítomnost a minulost.
 Symbolické jsou i tři dary, které Ježíšovi přinášejí. Zastupují všechny skupenství,
která se na planetě vyskytují. Zlato jako kov je symbolem pevného skupenství,
kadidlo plynného a kapaliny zastupuje myrha - mast užívaná při pohřbech. Proto ji
nese černý král.
Bůh žehnej tomuto domu anebo K + M + B
KVÍZ
otázky 1-3
otázky 4-6
Kolik má leden dní?
a) 28
b) 29
c) 30
d) 31
Kdy se mění v lednu roční období?
a) 21. ledna
b) 22. ledna
c) 23. ledna
d) nemění se
Kolikátý je leden v pořadí?
a) 1.
b) 2.
c) 3.
d) 4.
Kdo nepatří ke Třem králům?
a) Kašpar
b) Melichar
c) Ježíš
d) Baltazar
Kdy se slaví Tři králové?
a) 4. ledna
b) 5. ledna
c) 6. ledna
d) 7. ledna
Který rok je přestupný?
a) 2015
b) 2016
c) 2017
d) 2018
Správné odpovědi: 1. d, 2. a, 3. c , 4. d, 5. c, 6. b
Česko

říjen – Ve třetině senátních obvodů (s čísly o jedno větší než násobky tří) se budou
konat volby do Senátu Parlamentu České republiky a současně v celé republice
Volby do zastupitelstev krajů.
Svět
















OSN vyhlásila rok 2016 mezinárodním rokem luštěnin.
1. ledna
o Nizozemsko se ujmulo předsednictví EU
o Evropskými hlavními městy kultury v roce 2016 jsou španělský San
Sebastián a polská Vratislav
leden – Organizace Mars One má odstartovat zásobovací misi (s tím, že doletí v
srpnu)
9. března – Úplné zatmění Slunce pozorovatelné z části Indického oceánu a Pacifiku
6. květen – 22. květen - Mistrovství světa v ledním hokeji 2016 v Moskvě a
Petrohradu
9. května – Přechod Merkuru přes sluneční disk
10. červen až 10. červenec – Mistrovství Evropy ve fotbale 2016 ve Francii.
1. července – Slovensko se ujme předsednictví EU
4. července – plánovaný přílet sondy Juno k Jupiteru.
8. a 9. července – 27. summit NATO ve Varšavě
26. – 31. července – Světové dny mládeže 2016 v polském Krakově
5. srpen až 21. srpen – Letní olympijské hry 2016 v brazilském Rio de Janeiro
1. září – Prstencové zatmění Slunce pozorovatelné v Gabonu, Tanzanii, Mosambiku,
Madagaskaru nebo ostrově Réunion
16. září – Zatmění Měsíce
18. září – Volby do Státní dumy v Rusku
září – V čínské provincii Kuej-čou má být dokončen největší radioteleskop na světě
o průměru 500 metrů.




8. listopadu – V USA proběhnou prezidentské a kongresové volby.
listopad – 11. summit G20 v čínském Chang-čou
11. prosince – Ve Švýcarsku má být otevřen 57 km dlouhý Gotthardský úpatní
tunel, nejdelší železniční tunel na světě.
Vyprší druhý mandát rakouskému prezidentovi Heinzi Fischerovi. Na jaře
proběhnou prezidentské volby.
Toto je seznam filmů, jejichž premiéra je plánována na rok 2016.
Seznamy jsou řazeny dle předpokládaného data vydání filmu.
České filmy


Rudý kapitán (17. únor - Česko, Polsko a Slovesnko)
Jan Žižka Psanec (24. listopad - Česko)
Zahraniční filmy


















Alvin a Chipmunkové 4 (28. leden - USA)
Warcraft (10. června - USA)
Kung Fu Panda 3 (17. březen - USA)
Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (25. březen - USA)
Beverly Hills Cop 4 (31. březen - USA)
Kniha džunglí (21. duben - USA)
Captain America: Civil War (6. květen - USA)
Alice in Wonderland: Through the Looking Glass (26. květen - USA)
X-Men: Apocalypse (27. květen - USA)
Uncharted (2. červen - USA)
V zajetí démonů 2 (9. červen - USA)
Hledá se Dory (16. červen - USA)
Den nezávislosti 2 (30. červen - USA)
Angry Birds (30. červen - USA)
Tarzan (7. červenec - USA)
The Purge 3 (7. červenec - USA)
Star Trek Beyond (8. červenec - USA)
Knights of the Roundtable: King Arthur (21. červenec - USA)







Bourne 5 (25. červenec - USA)
Suicide Squad (5. srpen - USA)
Šmoulové 3 (11. srpen - USA)
Spectral (18. srpen - USA)
Inferno (13. říjen - Japonsko, USA)
Doctor Strange (4. listopad - USA)
Skull Island (10. listopad - USA)
Star Wars: Síla se probouzí
Star Wars Epizoda VII: Síla se probouzí je sedmý film
ságy Star Wars a první díl nové triologie. Film režíroval J.
J. Abrams, napsal Abrams, Michael Arndt a Lawrence
Kasdan a produkoval Bad Robot Productions a Kathleen
Kennedy.
Obsah:
Luke zmizel. Nová Republika čelí novému nepříteli,
Prvnímu řádu, v jehož čele stojí rytíř Kylo Ren a tajemný
nejvyšší vůdce Snoke. Poe Dameron, nejlepší pilot
Odboje (Nová Republika) je mezitím na tajné misi na
pouštní planetě Jakku, kde starý spojenec Republiky
objevil mapu, jež vede k Lukovi Skywalkerovi. Jeho Xwing je zničen a Poe je zajat Kylo Renem, jeho droid BB8 mezitím i s mapou uniká a následujícího rána je
objeven Rey. Vzbouřenec Finn uniká z křižníku Prvního
řádu a osvobozuje Poe Damerona, oba prchají v
ukradené stíhačce TIE, loď je ale
Finn s Poem se ocitají na Jakku.
Obsazení:








Harrison Ford jako Han Solo
Carrie Fisher jako Leia Organa
Mark Hamill jako Luke Skywalker
Anthony Daniels jako C-3PO
Peter Mayhew jako Chewbacca
Kenny Baker jako R2-D2
John Boyega jako Finn
Daisy Ridley jako Rey
sestřelena a








Adam Driver jako Kylo Ren
Oscar Isaac jako Poe Dameron
Andy Serkis jako Snoke
Donhall Gleeson jako Hux
Max von Sydow jako Lor San Tekka
Lupita Nyong'o jako Maz Kanata
Gwendoline Christie jako Phasma
Zajímavosti:









Brána u města Nima na Jakku, kam Rey (Daisy Ridley) chodí prodávat strojní
součástky, a kterou zničí při manévru s Millenium Falconem, byla již vytvořena v
konceptech u původní trilogie Star Wars jako brána k paláci gangstera Jabby Hutta.
Na lodi Millenium Falcon je umístěn i Batmobil z trilogie Batmana režiséra
Christophera Nolana.
Ve filmu si zahrála i dcera představitelky princezny/generálky Leiy (Carrie Fisher) Billie Lourd. Ta ztvárnila důstojnici Odporu jménem Kaydel Ko Connix spolupracující
s robotem PZ-4CO.
Hlas robota BB-8 pomáhal vytvořit herec a komik Bill Hader.
Závěrečná scéna filmu se natáčela na místě Skellig Michael.Je to hornatý ostrov u
jihozápadního pobřeží Irska. Nachází se na něm pozůstatky klášterního komplexu ze
7. století, ve kterém žili jedni z prvních irských křesťanů. Celý ostrov byl pro své
kulturní bohatství v roce 1996 zapsán na seznam světového dědictví.
Tento film se stal prvním filmem v historii, který za pouhý jeden den (18. 12. 2015)
vydělal více než 100 miliónů dolarů.
Americký prezident Barack Obama předčasně ukončil tiskovou konferenci se slovy:
"Moc Vám děkuji, teď musím jít na Star Wars."
Jeden z amerických skalních fanoušků utratil dohromady 2180 amerických dolarů za
všechny vstupenky jen proto, aby mohl sledovat premiéru v kině úplně sám.
Když byl zahájen předprodej vstupenek, stránky s předprodejem na několik hodin
zkolabovaly. Vstupenky šly do prodeje dne 19. října 2015 o celých 59 dní před
premiérou filmu.
 Rozpočet filmu je 200 milionů dolarů, což je zdaleka nejvíce ze všech
epizod (I. a II. měly obě shodný rozpočet 115 mil. USD).
Jak by
nakreslil
postavy ze
Star Wars
Walt Disney?
Dva designéři Geiselda
a Normand Lemay na svůj společný Instagram normálně vyvěšují nákresy různých postav a
zvířat ve stylu klasických Disneyových pohádek. Po premiéře Star Wars: Force Awakens se
ale rozhodli sérii obohatit o několik charakterů z nich. Jak by tedy třeba vypadal R2-D2,
kdyby nebyl originálně od Lucasfilm?
BB-8
Rey
R2-D2
FILMOVÉ NOVINKY, KTERÉ HRAJÍ V CINESTARU A DALŠÍCH KINECH…
CREED
Adonis Johnson nikdy nepoznal svého slavného otce,
světového šampióna v těžké váze Apolla Creeda, který
zemřel ještě před jeho narozením. Přesto však svůj
původ nezapře a box má v krvi, takže ho to stále tahá
do Philadelphie, města, kde se odehrál legendární
souboj Apollo Creed vs. Rocky Balboa. Adonis
Rockyho vyhledá a požádá ho, aby se stal jeho
trenérem. Rocky zpočátku odmítá, protože ring je pro
něho už jen minulost, ale postupně v Adonisovi
objevuje sílu a odhodlání jeho otce Apolla, bývalého
rivala a blízkého přítele. A tak nakonec souhlasí, že se
mladého boxera ujme, i když sám bojuje s o mnoho
nebezpečnějším soupeřem. Adonis je pod Rockyho
vedením na nejlepší cestě získat svůj vlastní titul, ale má kromě talentu i srdce pravého
bojovníka?
Drama, sportovní – USA, 133 min, přístupno od 12 let
PADESÁTKA
Co se stane na horách, zůstane na horách, a dole ať si
dělaj, co chtěj. Opravdovým kořením Krkonoš jsou
místní horalé, kteří zde žijí, ať už je sezóna jakákoliv.
Lyžařka s jednou nohou, rolbař, jenž na Tři krále
nepije, legendární lovec žen ozdobený neplodností,
barman se zálibou ve věštění. A také Pavka, nejstarší
žijící člen tradiční běžkařské rodiny Bulánů. Vždyť jeho
otec zlomil během padesátky hůlku a stejně doběh
jedenáctej, a svého syna nechal Pavka porodit na
Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji
okysličoval. Jenže právě syn Jura mu dělá starosti.
Místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je
závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší.
Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle
skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává „nahoru" - do
zasněženého světa horských chat. Spustí tam lavinu událostí a vzpomínek a v neposlední
řadě se naučí, jak se proflusává mlha.
Komedie – Česko, 97 min, přístupno od 12 let
JOY
Film Joy vypráví hodně divoký příběh jedné životní
cesty hlavní hrdinky, která se dokáže postupně
postavit všem překážkám a překonat mnoho různě
velkých průšvihů. Joy jde tvrdě a nekompromisně za
svým životním snem a řídí se především svým citem.
Postupně se stává nezpochybnitelnou hlavou jak své
rodiny, tak i jí založené obchodní dynastie. Joyin
úspěch je spojen s jejím revolučním vynálezem,
„zázračným" mopem, který se stal obchodním
trhákem v oblasti úklidových prostředků. A protože
každý dobrý nápad a jeho úspěch mívají i své
odvrácené tváře, na Joy čekají zrada, závist a svět
nemilosrdného obchodu. Z přátel se stávají
protivníci a z nepřátel spojenci. A to nejen v
podnikání ale i v její rozvětvené rodině. Joy ale už není žádnou naivní holkou a tak si
dokáže podle vlastních představ upravit jak svůj život, tak i život své více než trochu
výstřední rodiny.
Životopisný, komedie, drama - USA, 124 min, přístupno od 12 let
BOD ZLOMU
Mladý agent FBI (Utah) v utajení inflitruje zlodějský
gang, jehož členové si libují v extrémních sportech.
Žijí s totálně uvolněným přístupem k životu i k
zákonům. Ten jediný zákon, který jsou ochotni
respektovat, je zemská gravitace. Skupina nezná
žádné limity a právě daleko za hranicemi běžných
omezení a pod vedením charismatického vůdce
Bohdiho provádí nevídané a velmi propracované
zločiny. Utah postupně získává informace i důvěru a
sympatie Bohdiho a celého gangu. Zároveň ale
začíná pochybovat o svých oficiálních povinnostech.
Je čím dál více pohlcen opojným a nespoutaným
životním stylem, kde je hlavním krédem svoboda a
adrenalin. Bez ohledu na to, kolik pravidel se poruší a kolik lidí zemře.
Akční, krimi, thriller – USA, Německo, Čína, 115 min, přístupno od 12 let
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
Vyhodil spolužákovu tužku z okna se slovy: "Pokud tě má rada, vrátí se."
Poznámka: Váš syn nic neumí!
Odpověď otce: A proto chodí do školy!
Na otázku jestli chce dostat za pět, odpověděl, že za šest asi těžko.
Na začátku hodiny Váš syn vstal a zeptal se mne: "Může žák dostat poznámku za
něco, co neudělal." Já mu odpověděla, že ne a on drze řekl: "Tak vám říkám, že
jsem neudělal domácí úkol."
Kouká se na mně přes pravítko a směje se mi, že jsem zelený. J. Zelenka
Vyvolán prohlásil, že nebude odpovídat bez advokáta.
Vážení rodiče! Oznamuji Vám, že mě z vašeho syna pravděpodobně raní mrtvice.
Stane-li se tak, nepřeji si, aby mi šel na pohřeb.
Leze do pětimetrové výšky na dvoumetrový strom.
Pravidelně chodí do školy nepravidelně.
Sebral třídní knihu, nechce ji vrátit a žádá výkupné.
Ustavičně mluví při hodině, a když ho napomenu, odpoví mi, že když můžu mluvit
já, tak proč by nemohl mluvit on.
V divadle málo tleskal.
V hodinách mě stále napodobuje, chová se jako šašek!
Vyskočil z okna se slovy, že mě už nemůže dál poslouchat.
Zasadil spolužáka Kořínka do květináče.
Nosí do školy příliš krátké sukně, takže u spolužáků vzbuzuje větší pozornost než já
se svým výkladem. Prosím o prodloužení.
Pozdní příchod na hodinu omluvil tím, že hvězdy chodí vždycky pozdě. Žádám vás,
vysvětlete synovi, že je žákem základní školy, nikoliv hvězdné soustavy.
V hodině se houpal na židli a bez dovolení spadl.
Směje se mi za zády do očí.
Kdykoliv je vyvolán, kouká na mě jako na idiota a ptá se, jestli to myslím vážně.
Dává pozor, jestli dávám pozor, a když si myslí, že nedávám pozor, tak nedává
pozor.
Tváří se inteligentně, ale je úplně blbý.
Skákal mi do výkladu a chtěl vidět můj diplom.
1. JAKÉ JE POVOLÁNÍ SPONGEBOBA?
a) číšník
b) majitel restaurace
c) pokladník
d) kuchař
2. V JAKÉM PODNIKU PRACUJE SPONGEBOB?
a) U Křupavé sépie
b) U Křupavého Kraba
c) U nejlepšího hamburgeru
d) Restaurace Mořský svět
3. JAKÉ JE TYPICKÉ OBLEČENÍ SPONGEBOBA?
a) skafandr
b) neoprénové oblečení
c) červené kalhoty, bílá kravata, hnědá košile
d) bílá košile, kravata, hnědé kalhoty
4. JAKÉ JE DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKO SPONGEBOBA?
a) šnek Garry
b) mořská hvězdice Patrik
c) veverka Sandy
d) SpongeBob nemá domácí zvíře
5. S KÝM VEDE SPONGEBOB ROZBROJE V SERIÁLU I FILMU?
a) s Planktonem
b) s princeznou Mindy
c) se Sépiákem
d) s veverkou Sandy
6. KDE SPONGEBOB BYDLÍ?
a) v podmořském ananasu
b) v podmořské ulitě
c) u Křupavého Kraba
d) zahrabaný na mořském dně
7. JAK SE JMENUJE NEJLEPŠÍ KAMARÁD SPONGEBOBA?
a) Pan Ryba
b) Princ Triton
c) Sandy Veverka
d) Hvězdice Patrik
8. JAKOU BARVU OČÍ MÁ SPONGEBOB?
a) modrou
b) zelenou
c) hnědou
d) černou
9. KOLIK MÁ SPONGEBOB ZUBŮ?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 12
10. JAK SE JMENUJE ZATÍM POSLEDNÍ ANIMOVÁNÝ FILM (2015)?
a) SpongeBob v kalhotách
b) SpongeBob ve filmu: Houba na suchu
c) SpongeBob a mořský svět
d) SpongeBob a suchozemské dobrodružství
SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 1D, 2B, 3D, 4A, 5C, 6A, 7D, 8A, 9B, 10B
8 VĚCÍ, KTERÉ DĚLÁTE, KDYŽ JSTE NERVÓZNÍ A NEVÍTE
O NICH
1. Koušete si nehty
Kousání nehtů je velmi neestetický a nespolečenský zlozvyk. Až zas budete příště
nervózní, dejte si raději kousek čokolády.
2. Jíte
Když jste nervózní, tak jíte víc, než obvykle. Dávejte si na to pozor, ať pak nemusíte
kila složitě shazovat.
3. Přešlapujete
Na přešlapování není nic špatného, alespoň tak spálíte přebytečné kalorie. Dejte si
jen pozor, abyste u toho nerušili své okolí.
4. Jste protivní
Ve chvíli, když začnete být nervózní a pod tlakem, začnete být někdy protivní. Je
potřeba si to včas uvědomit, abyste tak zbytečně nenaštvali své blízké.
5. Chodíte na záchod
Tak to je celkem logické a ani to není úplně na škodu.
6. Nakupujete
Nakupování je sice báječná terapie, ale mohla by vás brzy dostat do nežádoucích
dluhů, tak s kreditkou opatrně!
7. Škrábete se
Někteří lidé, když jsou nervózní, škrábou se všude na těle, kde to jen jde. S tím
opatrně, na veřejnosti to nevypadá dobře.
8. Příliš povídáte
No a ten nejhorší zlozvyk, který děláte, když jste nervózní? Příliš povídáte – všem a
o všem. Dávejte si pozor, své okolí tak můžete brzy otrávit!
MOC SNĚHU NENAPADLO? NEVADÍ!!! MÁME PRO VÁS TRAVNÍ
LYŽE!
ZVÍŘATA V ZIMĚ
Víte, že…

Hustý kožich ledního medvěda a silná vrstva tuku jej chrání před chladem
v ledových arktických vodách

Lední medvěd je velmi dobrý plavec a je schopen překonat plaváním
vzdálenost 35 km

Malá medvíďata se rodí v prosinci a v lednu a se svou matkou se venku
objevují o 3 měsíce později






Tuleň levhartí je největším antarktickým tuleněm
Ve vodě je to aktivní útočník, na břehu je to podivně neohrabaný a pomalý
živočich
Odvažují se vzdálit od pobřeží do moře až 50 km
Tuleni ve vodě i spí
Občas vyplují bez probuzení k hladině, vystrčí čenich, nadechnou se,
vydechnou a znovu klesají pod hladinu
Po kluzkém sněhu a ledu se dokáží pohybovat tak rychle, že jím běžící člověk
nestačí
27.1. – MEZINÁRODNÍ DEN PAMÁTKY OBĚTÍ
HOLOCAUSTU
Mezinárodní den památky obětí holokaustu připadá na 27. ledna. Byl
vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů 1. listopadu 2005 na
jeho 42. plenárním zasedání. Tento den má připomínat utrpení přibližně šesti milionů
židovských obětí, 2 milionů Romů, 15 tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných
obětí v době holokaustu za druhé světové války. Datum 27. ledna bylo vybráno
záměrně, jelikož 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický
koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz - Birkenau.
HOLOKAUST
Holokaust byla nacistická politika systematického, státem provozovaného
pronásledování a hromadného vyvražďování osob židovské národnosti. V širším
smyslu je někdy slovem holokaust označován i celý nacistický perzekuční systém
věznic, káznic a táborů.

Podobné dokumenty